This week's Throwback Thursday covers a significant retail and commercial addition to RioCan's Yonge Eglinton Centre, a mixed-use complex at the heart of Midtown Toronto. Back in the summer of 2013, work was getting underway on a 40,000 ft² Page + Steele / IBI Group Architects-designed addition to the complex's mall, replacing a former under-utilized plaza at the northwest corner of Yonge and Eglinton. At the time the image below was captured, the square had been closed, and work had begun on removal of exterior features at the base of the complex's office towers in preparation for the addition.

Throwback Thursday, Yonge Eglinton Centre, Toronto, RioCanYonge Eglinton Centre, July 20 2013, image by Jack Landau

Almost four years later, the completed addition is now fully integrated into the mall, adding new space for retailers such as Winners and Sephora, and adding VIP screens to the mall's Cineplex. The new "glass cube" is an atrium by day, lantern by night, with entrances to stores and a panoramic elevator that leads to a POPS (or Privately Owned Publicly accessible Space) atop the addition, an open space with seating, a shade trellis, water features, all with views of the surrounding neighbourhood.

Throwback Thursday, Yonge Eglinton Centre, Toronto, RioCanYonge Eglinton Centre, July 12, 2017, image by Jack Landau

We will return next week with another look at the changing face of Toronto!