The Ryerson Student Learning Centre (SLC), under construction on Yonge Street north of Dundas, continues to turn heads as more cladding covers the Snøhetta and Zeidler Partnership Architects-designed, 8-storey facility. The building's distinctive curtainwall cladding now stretches to the roofline, missing only some scattered panels of glass including those where the construction hoist is temporarily located. With one more major design element just getting under way, the final look of the building should be revealed soon.

Construction of the Ryerson Student Learning Centre, image by Jimmy Wu

That remaining element will soon cover the recently insulated chamfered corner at Yonge and Gould, and is already beginning to take shape on the lobby's ceiling where textured metallic panels are now being installed.

Tessellated panels being installed at the Ryerson Student Learning Centre, image by Jimmy Wu

Tessellated panels being installed at the Ryerson Student Learning Centre, image by Jimmy Wu

A look at the project's pre-construction renderings helps us envision the final look of the lobby area. On the exterior the metallic panels have been rendered with a distinctive sky blue.

Interior rendering of the Ryerson Student Learning Centre, including textured blue cladding

Outside at ground level, the installation of the precast concrete seating along the front entry ramp has started. Unbeknownst to many who will use it, this seating area will be the site of a Ryerson SLC time capsule.

Ground level progress at the Ryerson Student Learning Centre, image by Jimmy Wu

With major equipment in place and the mechanical penthouse topped off, the tower crane used for the building's construction was recently dismantled using a 600-ton mobile crane, marking an important construction milestone.

Ground level and lower floors at the Ryerson Student Learning Centre, image by Jimmy Wu

Interior work is now includes the installation of metal stud partitioning and drywalling, the application of a sound insulation spray finish to the underside of the concrete ceilings and tiling for washrooms and fixtures. Other tasks under way inside of the building include the installation of elevator rails in all five elevator shafts as well as cable, electrical and plumbing installation.

The Ryerson Student Learning Centre viewed from the north, image by Jimmy Wu

The north side of the building, visible in the image above, is currently being prepared for the installation of insulated metal cladding panels, which are scheduled to be applied in September. This will be a major factor in the project's final appearance when viewed from the north along Yonge Street. The image below focuses on the west wall; retail space below the concrete lip will mark the Yonge Street sidewalk frontage.

West side of the Ryerson Student Learning Centre, image by Jimmy Wu

Additional information and renderings can be found in the associated dataBase file, linked below. Want to get involved in the discussion? Check out the project's Forum thread, or leave a comment using the space provided at the bottom of this page.

Related Companies:  EllisDon, entro, LiveRoof Ontario Inc, Ryerson University, Snøhetta, Zeidler Partnership Architects