U of T: Robarts Library Renovations & Robarts Common | ?m | ?s | U of T | Diamond Schmitt

MoObserves

New Member
Member Bio
Joined
Nov 20, 2020
Messages
66
Reaction score
250
Funny how these brown boxes changed the entire building for me. It was an ok glass box before, still is, but these boxes tie it back somehow to the structure it's growing out of.
 

PatM

Active Member
Member Bio
Joined
Sep 3, 2012
Messages
186
Reaction score
1,064
Location
Toronto
Couple quick shots while biking by.

PXL_20210616_181103089.jpg


PXL_20210616_181106190.jpg
 

PatM

Active Member
Member Bio
Joined
Sep 3, 2012
Messages
186
Reaction score
1,064
Location
Toronto
2021/07/23

Overall the design is a miss for me but I do think those wooden boxes will pop quite nicely with the lighting at night

PXL_20210724_004256064.jpg

PXL_20210724_004250602.jpg

PXL_20210724_004220568.jpg

PXL_20210724_004129002.jpg

PXL_20210724_004116447.jpg

PXL_20210724_004053181.jpg

PXL_20210724_004047251.jpg
 

Attachments

  • PXL_20210724_004252013.jpg
    PXL_20210724_004252013.jpg
    280.3 KB · Views: 37
  • PXL_20210724_004246783.jpg
    PXL_20210724_004246783.jpg
    272.8 KB · Views: 39
  • PXL_20210724_004224103.jpg
    PXL_20210724_004224103.jpg
    287.8 KB · Views: 38
  • PXL_20210724_004217517.jpg
    PXL_20210724_004217517.jpg
    354.8 KB · Views: 34
  • PXL_20210724_004215565.jpg
    PXL_20210724_004215565.jpg
    352.5 KB · Views: 35
  • PXL_20210724_004121399.jpg
    PXL_20210724_004121399.jpg
    231.8 KB · Views: 43

Amare

Senior Member
Member Bio
Joined
Feb 4, 2015
Messages
4,084
Reaction score
5,484
Location
Toronto
Funny, those wooden boxes are the same colour that the glass should've been tinted. They almost completely screwed up this addition.
 

UtakataNoAnnex

Senior Member
Member Bio
Joined
Mar 5, 2020
Messages
2,802
Reaction score
3,261
Missed opportunity for not making the back cladding match the rest of the Roberts Library. Makes the whole extention look like an awkward afterthought, IMO.
 
  • Like
Reactions: xy3

syn

Senior Member
Member Bio
Joined
Apr 26, 2007
Messages
5,199
Reaction score
3,406
I think they were trying to emulate / play off of the diagonal creases in the glass frontage. This addition has grown on me. I appreciate the details like the brown cubes (columns?) peeking through the glass. It makes it look like the Robarts building is latching onto this new section and brings some sort of cohesion between glass and the concrete mass behind.

Good idea, but the rest of the details (along with lighting, reflections, etc.) nullify the effect IMO.

This feels like an entirely new building beside Robarts (or in front of it depending on where you're viewing it from).

On its own and in the right context it would be a nice addition to the campus. As an addition, it fails.
 

AlbertC

Superstar
Member Bio
Joined
Apr 24, 2007
Messages
16,096
Reaction score
34,140
Location
Davenport
The new addition is expected to open in mid-October 2021:



By mid-October, students visiting Robarts Library should also be able to access the airy, new addition, which will offer an expanded number of student study spaces – many of them with great views.

Photo from article:

roberts.jpg
 

junctionist

Senior Member
Member Bio
Joined
May 1, 2007
Messages
8,925
Reaction score
2,612
Location
The Junction, Toronto
At least you can see skids of natural stone. I'm hopeful U of T won't succumb to the finishing touch of a typical Toronto project: a plaza of poured concrete with some stick trees and ornamental grass that no one will ever want to visit.
 

Top