1 Yorkville | 183m | 58s | Bazis | Rosario Varacalli

Benito

Senior Member
Member Bio
Joined
Mar 12, 2014
Messages
5,242
Reaction score
18,728
Location
Yonge and Bloor
Today. Not sure why we can see the concrete immediately behind the glass at the corners on one level.
C0165433-205E-4C0A-90C0-238EC72A4CE4.jpeg
C5ADA01F-E5C7-4BAD-A7C2-6C74DA3459F1.jpeg
F8098CB5-7B25-4FA0-A753-56A6F0ADCB95.jpeg
3D8BCDED-CF81-486A-9717-F1D6F658A456.jpeg
 

Attachments

junctionist

Senior Member
Member Bio
Joined
May 1, 2007
Messages
8,314
Reaction score
1,420
Location
The Junction, Toronto
I think the windows work well. They form a clean and elegant grid that contrasts nicely with the unusual forms of the fins. Also, the neutral grey of the tower will contrast pleasantly with the warm reds, oranges, and yellows of the restored heritage facades. However, colour could have been used for greater effect on the tower overall. The grey is too conventional and conservative.
 
Last edited:

jozl

Active Member
Member Bio
Joined
May 7, 2007
Messages
367
Reaction score
249
I would love to see the use of warmer coloured cladding throughout the city. Especially welcome during our grey winter months. How about some exposed wooden veneers or posts as well. It could become a Canadian trademark.
 

interchange42

Administrator
Staff member
Member Bio
Joined
Apr 23, 2007
Messages
22,659
Reaction score
17,922
Location
by the Humber
I think the windows work well. They form a clean and elegant grid that contrasts nicely with the unusual forms of the fins. Also, the neutral grey of the tower will contrast pleasantly with the warm reds, oranges, and yellows of the restored heritage facades. However, colour could have been used for greater effect on the tower overall. The grey is too conventional and conservative.
The last thing the windows add is a "clean" element. They could have looked clean had they dispensed with the waist-height mullions, but with that added horizontal line breaking up every level you start to get the cage effect. They have no doubt spent so much on the finials, however, that more costly, higher quality windows were ruled out. Too bad.

42
 

junctionist

Senior Member
Member Bio
Joined
May 1, 2007
Messages
8,314
Reaction score
1,420
Location
The Junction, Toronto
The last thing the windows add is a "clean" element. They could have looked clean had they dispensed with the waist-height mullions, but with that added horizontal line breaking up every level you start to get the cage effect. They have no doubt spent so much on the finials, however, that more costly, higher quality windows were ruled out. Too bad.

42
I disagree. The thin horizontal lines contrast nicely with the bold fins. It's almost like the look of French windows, though that traditional aesthetic would be out of place in this design. It gives the building more of a residential character.

I call them "fins" because the word "finials" is more evocative of the architectural accents placed on top of vertical features like domes or Gothic towers.
 

Top